2013. augusztus 28., szerda

Baracklekváros mini kalácsok



                                      
Hozzávalók:

•60 dkg finomliszt
•25 g élesztő
•3 dl tej
•1 egész tojás, 1 sárgája
•3 evőkanál cukor
•5 dkg olvasztott vaj
Baracklekvár

A hozzávalókból kelt tésztát készítünk, kétszeresére kelesztjük, majd deszkára tesszük, lisztezés nélkül átgyúrjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, kisebb darabokra vágjuk, megkenjük baracklekvárral, nem egészen a széléig, egy másik darabon csíkokat vágunk, egymáson áthúzogatjuk, rátesszük a lekvárral megkent tésztára, széleit megnyomogatjuk, hogy a lekvár ne folyjon ki, ízlés szerint díszítjük, lekenjük felvert tojással, kevés pihentetés után 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Kelt pillangók


                                        

Kelt tésztát készítünk, a mini kalácsok receptje alapján,Itt mikor megkelt, deszkán átgyúrjuk.

Vékony csíkokat sodrunk a tésztából, mindkét széléről feltekerjük, középen felhúzzuk a tésztát, éles késsel átvágjuk, majd az alsó résznél mindkét oldalról benyomjuk.

Felvert tojással lekenjük, meghintjük szezám maggal és mákkal, tepsibe rakva még hagyjuk kelni majd előmelegített forró sütőben 180 fokon, megsütjük.

2013. augusztus 26., hétfő

Áfonyás kalács




                                        

Hozzávalók:

•50 dkg finomliszt
•4 evőkanál cukor
•2 dkg élesztő
•5 dkg vaj
•2,5 dl tej
•1 tojás,1 tojássárgája
•5 g só
•1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:
•1 üveg áfonya befőtt
•1 tasak vaníliás pudingpor
•4 evőkanál cukor

Először a tölteléket készítjük el, hogy tudjon kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.
A befőtt levében a cukorral megfőzzük a vaníliás pudingot,még forrón hozzátesszük az áfonyát, hűlni tesszük.

A tésztához az élesztőt, langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, két részre vesszük, az egyik részt kerek formára kinyújtjuk,30 cm átmérőjű tepsibe tesszük,meghintjük zsemlemorzsával majd rárakjuk a pudingos tölteléket, a tészta másik felével ízlés szerint díszítjük. Lekenjük felvert tojással, kis ideig még kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon, szép arany barnára sütjük.

A képeket nem rakom újra be,a 4811-ben mind megvannak.

2013. augusztus 20., kedd

Új kenyerünk


                                               Mi Atyánk álld meg a kenyeret

Köszönjük mi Atyánk neked,                           Kik imával Téged kértek,
A mindennapi kenyeret.                                  Hogy add meg a mi kenyerünket.
Melyet ma újra megeszünk,                             Hogy növekedjék a kalász,
Kérünk,mindig légy velünk.                             Legyen élet,új aratás.
                                                                    
Köszönjük a gondoskodást,                             Szánd meg az éhezőket,
A jó időt,a nap sugarát.                                   Az élet kenyerét kérőket,
A megérett szőke kalászt,                                Hallgasd meg Atyánk a fohászt,
Az életet,új aratást.                                         A kenyeret kérő imát.

Álld meg Atyánk a vetőket,                             Álld meg Atyánk a kenyeret,
A magból lisztet őrlőket.                                  Jöjj el,keresünk Tégedet!
A lisztből kenyeret sütőket,                              Segítsd a küzdő népedet,
A kenyeredre éhezőket.                                   Áldjuk,imádjuk,Szent neved.

                               Kenyérszegés előtt ne feledd,
                               Mindig írj rá kereszt jelet!
                               Hisszük a kereszt feléd vezet,
                               Köszönjük Atyánk a kenyeret.

2013. augusztus 19., hétfő

Szilvás pite




Hozzávalók a tésztához:

•½ kg liszt
•20 dkg vaj
•15 dkg cukor
•1 tojás
•1 citrom reszelt héja
•1 sütőpor
•Csipet só
•Tejföl

Töltelékhez:

•1 kg kimagozott szilva
•1 vaníliás pudingpor
•Cukor ízlés szerint
•Fahéj
•Keményítő

Először elkészítjük a tölteléket. A megtisztított kimagozott szilvát egy edényben főni tesszük pár percig, mikor a levét kiengedte, hozzáteszünk egy pudingport, ízlés szerint cukrot és annyi étkezési keményítőt (én négy evőkanállal tettem, de függ a szilvától) hogy krémszerű masszát kapjunk. Összefőzzük, és hűlni tesszük.

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy jó nyújtható tészta legyen. Legalább fél órát pihentessük. Háromnegyed részét kinyújtjuk, 30 cm-es kerek pitesütő formába tesszük, széleit levágjuk. A levágott széleket összegyúrjuk, és akkorára nyújtjuk, mint a piteforma alja. A formában levő tésztát vékonyan megkenjük a masszával, majd rátesszük a kinyújtott lapot. Meghintjük zsemlemorzsával, vagy grízzel és rákenjük a többi tölteléket, szépen elsimítjuk,megszórjuk fahéjjal és ha szükség cukorral, a megmaradt tésztával berácsozzuk, ízlés szerint díszítjük.

2013. augusztus 15., csütörtök

Tehéntúrós palacsinta

                                      
  A megszokott módon palacsintákat sütünk.

A töltelékhez:

•25 dkg tehéntúró
•1 tojás
•Ízlés szerint cukor
•Reszelt citromhéj
•Mazsola

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tehéntúrót, és simára keverjük, majd hozzátesszük a mazsolát, citromhéjat és végül elvegyítjük a keményre felvert tojáshabbal.

Ízlés szerint díszítjük.

2013. augusztus 12., hétfő

Búvártúrós barackkal (Boci szelet,Tarka szelet)


                                                         

Hozzávalók a tésztához:
•18 dkg liszt
•15 dkg cukor
•2 evőkanál kakaó
•4 tojás
•1 tasak sütőpor
•1 dl tej
•1 dl olaj

A túrós töltelékhez:
•50 dkg túró
•5 ek búzadara
•1 egész tojás
•20 dkg cukor
•2 vaníliás cukor
•1 citrom reszelt héja
•Barack.

A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, lassanként hozzákeverjük az olajat és tejet, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat, végül hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérjét.
Sütőpapírral kibélelt 26x36 cm tepsibe öntjük a masszát, szépen elsimítjuk, majd rárakjuk a túrótölteléket.
A töltelékhez a túrót elkeverjük a tojással, cukor és vanília cukorral, hozzátesszük a búzadarát és citromhéjat. Habzsákba szedjük a masszát és szép egyenlő távolságra, belenyomkodjuk a barna masszába, majd barackdarabkákat rakunk mindenik közepébe.
Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, hagyjuk kihűlni, majd beszitáljuk porcukorral.

2013. augusztus 9., péntek

Különleges ordás sütemény

 Hozzávalók:

•40 dkg liszt
•20 dkg vaj
•20 dkg porcukor
•2 tojás sárga
•Fél tasak sütőpor
•Tejföl

Töltelékhez:
•75 dkg orda,tehéntúróval helyettesíthető
•30 dkg cukor,
•3 tojássárgája,
•5 tojásfehérje,
•2 tasak vaníliás cukor.
•1 citrom reszelt héja
•Rumban áztatott mazsola

Barna tésztához:

•3 tojás
•6 kanál porcukor
•5 kanál liszt
•3 evőkanál víz
•1 evőkanál kakaó

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, amíg a töltelék elkészül, pihentetjük.
A töltelékhez az ordát simára kavarjuk a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojás sárgákkal, hozzátesszük a mazsolát, citromhéjat, összekeverjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, sütőpapírral kibélelt 26x36 cm-es tepsibe tesszük, meghintjük búzadarával, rásimítjuk a tölteléket.

A barna tésztához, a tojásfehérjéket a porcukorral felverjük kemény habnak, sorra hozzádolgozzuk a tojássárgákat, mindenikkel egy kanál vizet adva hozzá. Hozzászitáljuk a lisztet,kakaót és óvatosan összeforgatjuk, ráöntjük az ordás töltelékre, elsimítjuk, és 180 fokon megsütjük. Amikor kihűlt porcukorral megszórjuk, kockákra vágva tálaljuk.                    



Megsütöttem  meggyel,a mazsola helyett,annyit változtattam,hogy a piskóta tésztát kikevertem,felét ráöntöttem a meggyes töltelékre,elsimítottam,a másik felébe tettem egy kanál kakaót,ráraktam a sárga piskótára és villával  meghúzogattam.
Nagyon finom volt így is,a többségének jobban ízlett mint a mazsolával.

2013. augusztus 1., csütörtök

Szilvás sütemény


                      
Hozzávalók:

•200 g porcukor
•150 g szoba-hőmérsékletű vaj
•5 db tojás
•300 g liszt
•1 cs sütőpor
•1 vaníliás cukor
•8-10 evőkanál tej

Tetejére:
•600 g szilva
•4 ek kristálycukor
•1 ek őrölt fahéj

A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, mindenikkel jól kikeverni, majd a sütőporral elkevert lisztet, kanalanként hozzákeverjük a tejet, majd hozzávegyítjük a tojások keményre felvert habját.
A masszát tepsibe simítjuk, rárakjuk a kimagozott, félbevágott szilvákat, megszórjuk a cukor és fahéj keverékével. Előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük, kb. 40 perc.Tetejét beszitáljuk porcukorral.

Tepsiméret 34x22 cm.
            
Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók