2012. november 23., péntek

Mákos margaréta









Ezt az elkészítési módot Illéskrisz-nél láttam,azóta is kísért hogy én is elkészítsem.

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 egész tojás+1 sárgája
5 g só
2 vaníliás cukor


Töltelék:
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
4-5 db reszelt keksz
1 citrom lereszelt héja
fahéj
1 dl tej

A töltelékhez a tejet a cukorral felfőzzük és forrón a darált mákra öntjük. Hozzátesszük a citromhéjat, ízlés szerint fahéjat és a reszelt kekszet. Összekeverjük és hűlni tesszük.

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük egy pohár cukros, langyos tejjel és letakarva hagyjuk felfutni.
Ha felfutott az élesztő, a vaj kivételével a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk. Mikor összeállt a tésztánk, a kezünkről és az edény oldalától is elválik, hozzátesszük a langyos vajat, azzal is jól kidagasztjuk amíg hólyagos lesz. Duplájára kelesztjük.

Mikor duplájára kelt a tészta,lisztezett deszkán,átgyúrjuk, tíz részre vágjuk, kisebb gombócokká alakítjuk, a gombócokat kis körökre kinyújtjuk, egyenlően elosztjuk rajtuk a hideg tölteléket,alul összecsípjük a széleket, újra gombóccá formáljuk,majd kissé ellapítjuk éles késsel  szirmokat vágunk rá. A szirmokat kihajtogatjuk,hogy a töltelék felül kerüljön.A közepét megszórjuk szezám maggal, tehetünk rá egy kis rahátot, hogy mutatósabb legyen, 

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk,felvert tojással lekenjük,180 fokon aranybarnára sütjük,20-25 perc.






A tésztából két adagot dagasztottam,a másik feléből rahátos rózsákat készítettem.




 

2012. november 2., péntek

Madártej szelet




Hozzávalók a tésztához:

  • 8 db tojásfehérje
  • 8 halmozott evőkanál cukor
  • 8 halmozott evőkanál liszt
  • ½ csomag sütőpor.

Krém

  • 8 tojássárgája
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 7 dl tej
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 2 vaníliás cukor

Tetejére: 5 dl tejszín 

A tojásfehérjét felverjük kemény habnak, kanalanként hozzákeverjük a porcukrot, hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet.
Előmelegített sütőben 180 fokon, 26x36 cm tepsiben megsütjük.

A krémhez a tojás sárgákkal elkeverjük a pudingport, hozzáadjuk a tejet, folyamatos keverés mellett megfőzzük, kihűtjük.
A vajat a porcukorral vaníliacukorral kihabosítjuk, kanalanként hozzákeverjük a kihűlt pudingot.
A kihűlt tésztára, szép egyenlően rásimítjuk a krémet.
5 dl tejszínt felverünk kemény habnak, rákenjük a krém tetejére.
50 g csokit egy kanál olajjal felolvasztunk és rácsorgatjuk a hab tetejére.




Mákos szelet

        


                                             

Hozzávalók a mézeslapokhoz :

30 dkg liszt
5 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 evőkanál  méz
1 tojássárgája
1 mokkás kanál szódabikarbóna
3-4 evőkanál tej.

Mákos piskótához :
6 tojás
35 dkg cukor
25 dkg liszt
20 dkg mák(egész)
1/2 sütőpor
6 evőkanál víz.

Krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
7 dl tej
3 tojássárgája
2 vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg margarin.

Tetejére csokimáz, 5 dkg apróra vágott dióbél.

A mézes lapok hozzávalóit összedolgozzuk annyi tejjel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Kettéosztjuk, fél cm vékonyra kinyújtjuk, és két egyforma lapot sütünk.

A mákos piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját simára keverjük a cukorral, 6 evőkanál vízzel, liszttel,mákkal, sütőporral,majd beleforgatjuk a fehérje habot.Tepsibe simítjuk és megsütjük.
Tepsiméret 26x36 cm.

A krémhez a pudingport, tejet, tojássárgáját és vaníliás cukrot sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a porcukorral kikevert margarint és simára keverjük.

A mézes lapra rásimítjuk a krém felét és ráhelyezzük a mákos piskótát.A krém másik felét rákenjük,majd rátesszük a másik mézes lapot.

Bevonjuk csokimázzal és megszórjuk apróra vágott dióval.
Másnap szeleteljük.

Megjegyzés: A mákos piskóta a 6 tojásból jó magas lesz, így az összeállított sütemény nagyon magas, aki nem szereti, hogy ilyen magas legyen, csak 4 tojásból süsse a mákos piskótát, átszámítva a hozzávalókat.
Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók