2012. november 23., péntek

Mákos margaréta









Ezt az elkészítési módot Illéskrisz-nél láttam,azóta is kísért hogy én is elkészítsem.

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 egész tojás+1 sárgája
5 g só
2 vaníliás cukor


Töltelék:
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
4-5 db reszelt keksz
1 citrom lereszelt héja
fahéj
1 dl tej

A töltelékhez a tejet a cukorral felfőzzük és forrón a darált mákra öntjük. Hozzátesszük a citromhéjat, ízlés szerint fahéjat és a reszelt kekszet. Összekeverjük és hűlni tesszük.

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük egy pohár cukros, langyos tejjel és letakarva hagyjuk felfutni.
Ha felfutott az élesztő, a vaj kivételével a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk. Mikor összeállt a tésztánk, a kezünkről és az edény oldalától is elválik, hozzátesszük a langyos vajat, azzal is jól kidagasztjuk amíg hólyagos lesz. Duplájára kelesztjük.

Mikor duplájára kelt a tészta,lisztezett deszkán,átgyúrjuk, tíz részre vágjuk, kisebb gombócokká alakítjuk, a gombócokat kis körökre kinyújtjuk, egyenlően elosztjuk rajtuk a hideg tölteléket,alul összecsípjük a széleket, újra gombóccá formáljuk,majd kissé ellapítjuk éles késsel  szirmokat vágunk rá. A szirmokat kihajtogatjuk,hogy a töltelék felül kerüljön.A közepét megszórjuk szezám maggal, tehetünk rá egy kis rahátot, hogy mutatósabb legyen, 

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk,felvert tojással lekenjük,180 fokon aranybarnára sütjük,20-25 perc.






A tésztából két adagot dagasztottam,a másik feléből rahátos rózsákat készítettem.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók